Muonion Shelli, toimipisteemme, on alunperin pappani Orvo Sadinmaan perustama huoltoasema valtatie 21:sen varrella, noin kilometri Muonion keskustasta Kolariin päin. 

Aikoinaan koko perheen työllistäneellä huoltamolla on sittemmin ollut vuokralaisia harjoittamassa niin korjaamo- kuin ravintolatoimintaakin.

Minä, Heidi Sadinmaa, olen ammatiltani yhdistelmäajoneuvon kuljettaja. Alkuperäinen unelmani ja suunnitelmani oli jatkaa isäni, Kari Sadinmaan toista yritystä, Hinauspalvelu Sadinmaa Oy:tä joka on jo jokunen vuosi sitten vaihtanut omistajaa ja toimii nykyään toisella nimellä. Minua elämä kuljetti omistajanvaihdoksen jälkeen ensin Etelä-Pohjanmaalle Kurikkaan paikallisen hinausyrittäjän Antti Valkosen leipiin sekä suorittamaan Personal Trainer- opintoja. Kurikasta matkasin takaisin pohjoiseen Rovaniemelle, kävin asumassa hetken Sodankylässä ja palasin jälleen Rovaniemelle. Rovaniemeltä ehdin ostaa jopa oman asunnon mutta melko pian kävi selväksi ettei minusta olisi kotiutumaan kaupunkiin.

Kaipuu kotipaikkakunnalle Muonioon oli kova ja tuli aika miettiä miten täällä itseni elättäisin. Yrittäjyys kulkee tiukasti verissä ja rakkaus itselleen tekemisen vapautta kohtaan oli niin kova että oma yritys oli luonnollisesti vaihtoehdoista ensimmäisenä.  

Shellin pihapiirissä oli tyhjä hiekkakenttä johon oli aikoinaan rakentumassa halli hinausautoille. Suunnitelmat hallin suhteen kuitenkin muuttuivat ja tila jäi vuosiksi parkkipaikkakäyttöön. Koronavuosien aikana kotimaanmatkailun ja karavaanareiden lisäännyttyä heräsi ajatus matkaparkista. Automatisoidusta, itsepalvelu caravanalueesta johon asiakas on tervetullut juuri silloin kun hänelle parhaiten sopii. Sijaintihan olisi tällaiseen loistava, vilkkaan Kilpisjärvelle ja Norjaan johtavan valtatien varressa. 

Jonkin aikaa asiaa tuumailtuamme päätimme isän kanssa toteuttaa ajatuksen. Haimme ja myös saimme Leaderilta investointitukea projektiin, kilpailutimme, vertailimme ja lopulta tilasimme huoltorakennuskontin, aidat ja portin parhaaksi arvioimaltamme toimittajalta ja aloitimme alueen pohjatyöt kovalla vauhdilla. 

Alue oli tarkoitus avata kesäksi 2021. Huoltorakennuksen toimitus kuitenkin viivästyi viivästymistään ja toimittajan suurista lupauksista huolimatta konttia ei saatu Muonioon koko kesän aikana. Eikä talven. Alkukesästä 2022 haimme rakennuksen lopulta itse keskeneräisenä alueellemme Muonioon ja isä apujoukkoineen saattoi rakennustyön loppuun. Juhannuksena 2022 pääsimme viimein avaamaan portit ensimmäisille asiakkaillemme. 

Hiekkakentän lisäksi halusin keksiä hyötykäyttöä Shellin tyhjillään oleville korjaamotiloille. Nelipilarinosturilla varusteltua hallipaikkaa olemme vuokranneet asiakkaiden käyttöön tee-se-itse -tilana. Pesupaikkaa on myös voinut vuokrata omaan käyttöön itsepalvelupesua varten tai sitten ostaa minulta palveluna autopesun. Hinaustöiden ohella kahdessa autovuokraamossa työskentelyn ansiosta autojen sisä- ja ulkopesut olivat tulleet tutuiksi. 

Nimemme, Friija, on saamenkieltä ja tarkoittaa vapautta. Nimi kumpuaa niin ikään rakkaudesta yrittäjyyden, elämisen ja matkanteon vapauteen sekä saamelaisiin juuriini. Lisäksi isäni, kuin myös minä puolisoni ja pienen poikamme kanssa olemme itsekin asuntovaunulla ja -autolla reissaajia, matkaparkki on siis rakennettu puhtaasti karavaanareilta karavaanareille. 

Friija hakee vielä suuntaansa. Tällähetkellä toimintaan kuuluu ainoastaan matkaparkki, päivätyökseni ajan Yhteispohjoismaista kirjastoautoa Muonion, Enontekiön, Kautokeinon ja Pajalan alueilla. 

Tee-se-itse -halli, autopesula, mökkihuolintapalvelut sekä välinevuokraus ovat toistaiseksi tauolla. Yhden ihmisen aika kun ei perhe-elämän, päivätyön ja matkaparkin ohella riitä kaikkeen. Aika kuitenkin näyttää mitä tulevaisuudella on annettavaa. 

Tervetuloa mukaan seuraamaan matkaamme!